ЕВРО 2020 – РАЗРЕШЕНИЯТ ДОПИНГ ЗА ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА БИРА

Италианските фенове все още празнуват победата над Англия, но вече идва време за анализи – от това кой колко гола е вкарал за своя отбор до количествата пиво, изпито от феновете, докато подкрепят любимците си.

Все още е рано да се знае колко бира е изпита по време на финала, но за полуфинала между Англия и Дания например данните са категорични – англичаните са изпили над 1500 тона бира само за денонощие, показват данни на Британската асоциация на пъбовете и пивоварите, цитирани от The Week

Какво е положението в България? Може ли да се очаква ръст в консумацията на бира по време на подобни спортни мероприятия?

Оказва се, че да. Пряката връзка между футбола и пивото се затвърждават и през тази година, подкрепени от отпадането на ограничителните мерки, които помрачиха миналото лято.

2021 – по-добрият вариант на 2020

Миналата година се определя от всички като най-предизвикателната година. Отпадналите спортни събития, затворените заведения и ограничения туристически поток към страната ни намалиха продажбите на бира с 5% до 5.22 млн.хектолитра бира, посочват от Съюза на пивоварите в България пред Капитал.

Спадът във всички браншове беше значителен, като най-потърпевши, освен спортните събития, бяха туризмът и развлеченията – затворени хотели, ограничения за пътуване, намален капацитет на ресторантите и баровете – икономическа „перфектна буря“.

Една година по-късно обстановката е далеч по-обнадеждаваща. Отложените спортни събития се провеждат, стадионите и баровете са пълни, туристическите дестинации отново се съживяват.

Дори името на европейското – EURO 2020 съдейства за засилване на усещането, че живеем повторение на 2020, но в по-добър вариант. 

Търси се бира!

Маркетинговите специалисти знаят, че потребителските нагласи се променят трудно, но не такава беше ситуацията в годината на Ковид – 2020. 

Само за месец каналите, по които бирата достигаше до своите почитатели, се преорганизираха –  заведенията и ресторантите изгубиха лидерската си позиция, тъй като просто не функционираха. Спадът и за двата сектора стигна до 40%. 

В същото време обаче големите хранителни вериги и малките магазинчета станаха основна точка за покупка на бира. Големите хипермаркети бележат ръст с 8% на годишна база на продажбата на бира. 

Освен достъпността, друга причина за повишаване на продажбите на бира в тези обекти е лесният достъп до информация за различни намаления, специални предложения и други инициативи, стимулиращи потреблението. 

Това можем да потвърдим и ние – вътрешните търсения по ключова дума “бира” в платформата на Broshura.bg достига своя пик през юни месец миналата година (2020).

 

Световният интернет гигант – търсачката на Google, също отчита пикове в търсенията по ключова дума “бира” през летните месеци.

Победа за България в оспорвания мач с останалите държави

„В Европа се произвеждат над 55 000 марки бира“, споделя Ивана Радомирова от Съюза на пивоварите. На почит са не само светлите бири (Lager), но и множество крафт бири с различни добавки, вкусове и процент алкохолно съдържание. 

И все пак 95% от изпитата бира в България е от родни производители. Повишава се и броят на крафт пивоварите в страната, което показва постепенно засилващ се интерес към тази бутикова сфера на производството на бира, които също очакват възстановяване след края на 2020. 

Общото настроение на пазара е свързано с раздвижване и увеличение на продажбите, още повече, че предстоят и Олимпийските игри, на които ще имаме свои представители и тръпката от състезанията ще е още по-голяма. 

Това няма да е възможно да се случи без широкоспектърно присъствие на брандовете в различните рекламни канали. 

И ако телевизията е доминант, то онлайн присъствието също е ключово при създаването познаваемост на бранда, затвърждаване на позициите му и информиране на потребителите за актуални оферти. Offerista Group Bulgaria – партньор на ритейл сектора (търговски вериги и брандове) в Европа, а и у нас, има мисията да подпомага бизнеса в по-ефективно достигане до своите клиенти чрез позициониране на техните оферти пред потребителя, точно в момент на обмисляне на покупка.

Имаме опит в това: вижте тук Case Study от успешна Native ads кампания, проведена съвместно със Zagorka, и представена в заявка за IAB Mix Awards – награди за интерактивен маркетинг и еталон за постижение в дигиталния бизнес по целия свят.