Az európai papírárak megállíthatatlanul emelkednek

Az európai papír árak példátlan mértékben emelkedtek szeptember és november között a bekerülési árak meredek emelkedése miatt. Mivel az energiaválság egyhamar nem enyhül, 2022 januárjában további áremelések várhatók, ami egyes kis- és közepes méretű nyomdák bezárásának kockázatát fenyegeti, és több európai kiadót is arra kényszeríthet, hogy kiadványaikat digitális formában terjesszék a jövőben.

Ez az áremelkedés annak köszönhető, hogy a nyersanyagok ára rendkívül megnövekedtek, melyet a gáz-, villamosenergia- és vegyszer árak ugrásszerű emelkedése okozott. A cégeket már korábban is figyelmeztették a papír elérhetőségi problémákra, néhány nyomdaipari üzem az év végéig már nem is vállal több megrendelést. Az EBB Paper is hasonló veszélyekre figyelmeztetett, ahol a kereskedő szerint az átlagos átfutási idő több mint 20 hétre nőtt. „A piac hosszú évek óta nem látott [ilyen] tartós nyomást. Ennek hatását minden kis és nagy felhasználó érzi” – mondta az EBB.

Ami 2022-t illeti, a Printweek.com által megkérdezett piaci szereplők szerint a papír piacon lévő helyzet az év első hat hónapjában továbbra is feszített marad, de nehéz megbecsülni, hogy az áremelések miatt mennyire csökken a kereslet. A Printweek így számolt be: „Sok ügyfél gondolkodik azon, mit kezdjen a reklámújságaival és szórólapjaival, és a könyvkiadók is azon töprengenek, mit tegyenek. Nagy kérdés a nyomdászok anyagi helyzete, mert nem tudnak minden többletköltséget a vásárlóikra hárítani, és ez anyagi gondokhoz vezethet. A kis- és közepes méretű nyomdászok különösen beszorulnak a nagy papír beszállítók és a nagykereskedők közé. Számunkra 2022 lesz a legfontosabb év a papír- és nyomdaiparban, mert óriási változások előtt állunk.”

A reklámújságok nyomtatása és terjesztése nemcsak az európai papírválság, hanem a Covid-19 miatt is drágul és nehezebbé válik. Még ha a kereskedők vagy márkák folytatják is hagyományos reklámújság kampányukat, sok pénzt és erőfeszítést költenek papírra és logisztikai folyamatokra, számtalan háztartás pedig továbbra is elutasítja a nyomtatott magazinokat és prospektusokat.

A 2021-es reklámújság olvasási trendekről szóló felmérésünkben, amelyben 1050 ember vett részt, a válaszadók több mint 45%-a nyilatkozott úgy, hogy kizárólag online tekinti meg a legfrissebb ajánlatokat, további 22%-uk pedig online és offline is keresi az ajánlatokat. Ez azt mutatja, hogy a fogyasztók egyre inkább nyitnak a digitális marketing irányába és a legújabb online ajánlatokhoz.

Mindezek a tényezők azt mutatják, hogy bölcs döntés lenne a kiskereskedők és a márkák részéről, ha marketing erőfeszítéseiket egyre inkább a digitális marketingre összpontosítanák. Az Offerista személyre szabott, multichannel marketing megoldásokat kínál azoknak a cégeknek, akik innovatív módon szeretnék folytatni reklámújság kampányaikat – hatékony stratégiával, mérhető célokat elérve, és gyorsan reagálva a napi kihívásokra. A digitális reklámújságokkal meg tudjuk célozni azokat a valódi fogyasztókat, akik ténylegesen érdeklődnek a vásárlás iránt. Akciós ajánlatait az összes releváns csatornán közvetítjük és optimalizáljuk kampánya teljesítményét a maximális eredmény elérése érdekében. További információért forduljon csapatunkhoz, szívesen segítünk üzleti céljai elérésében.